tijdschriften 2000 - 2006


In tijdschriften staan regelmatig verhalen welke met adoptie te maken hebben. Hieronder een overzicht vanaf oktober 2000.  Dit overzicht is niet compleet. Mocht je nog een verhaal weten, dan hoor ik het graag van je door middel van een berichtje in mijn gastenboek.

Mavis
zomer 2006

Hét verhaal van het adoptiekind bestaat niet
De omgang met je rootst

Al doen opsporings- en verrassingsprogramma's op tv soms anders denken, niet alle geadopteerde mensen willen weten wat hun roots zijn. De Indiase Iris Touw is dik tevreden met haar adoptieouders en moet er niet aan denken haar biologische ouders op te sporen. De geadopteerde Nederlandse Miranda van Dijk wilde haar biologische moeder juist graag vele vragen stellen over wie zij was en waarom ze als baby was afgestaan. De Colombiaan Victor Perez worstelde in zijn puberteit volop met zijn adoptiemoeder en zijn achtergrond, maar de kans dat hij zijn biologische ouders vindt, is minimaal

Ook!
januari/februari 2006

Adoptie-kleinkind
Voelt het anders?

Een van de kleinkinderen van Kees en Anna is geadopteerd. 'Of we evenveel van Samuel houden? Natuurlijk!'
Dat Samuel is geadopteerd, ziet iedereen. Kees en Anna zijn dol op hem. Ze kunnen dan ook niet begrijpen dat er nog steeds mensen zijn die vragen of ze net zoveel van Samuel houden als van hun andere kleinkinderen.

AD Magazine
17 december 2005

Kind van twee moeders

Veel geadopteerden gaan op zoek naar hun biologische moeder. Hoe ziet hun leven eruit, nadat ze haar gevonden hebben? "Mijn afkomst is een litteken geworden." Francisco van der Biezen (30) laat een video zien van zijn reis naar Chili, waar hij twee jaar geleden zijn biologische moeder opzocht.

Norbert Splint (36) Zijn biologische moeder bleek bij hem op de hoek te wonen. "Ik zie haar eerder als een zus dan een moeder. Ze is een losbol en maar 21 jaar ouder dan ik. Ze werd per ongeluk zwanger en wist niet van wie."

Linda
juli  augustus 2005

Made in China

Meer dan één kind krijgen is nog steeds niet makkelijk in China. Tot voor kort maakte de regering het zelfs onmogelijk. Daarom is het vaak een ramp als dat kostbare ene kind een meisje is. Op het platteland wordt een baby van het vrouwelijke geslacht niets voor niets kleine slaaf genoemd. Veel moeders hebben daarom geen keuze: ze leggen hun dochter te vondeling en doen alsof het nooit geboren is.
Klik hier voor het artikel.

Bambini kids
Voorjaar 2004

Adoptiereünie

Zij kwamen samen terug uit China op 23 december met hun dochters! Het lange wachten op een adoptiekindje werd eindelijk beloond. Na een gemiddelde wachttijd van vier jaar, konden zestien ouders eindelijk de koffers pakken om te vertrekken naar China. Dolgelukkig konden ze hun dochtertje voor het eerst in de armen sluiten. Op 23 december kwamen ze, na een verblijf van twee weken, weer terug in Nederland. Tien ouders vertellen over hun boeiende ervaringen.

Linda
februari maart 2004

Waarom gaat het met adoptiekinderen zo vaak mis?

Lieve en vrolijke ouders die alles voor hun kinderen over hebben. Een heerlijke jeugd in een groot huis. De beste scholen en fijne vakanties. Hoe is het is vredesnaam mogelijk dat zo mis ging tussen Vanessa en Hans van Breukhoven en hun oudste zoon en dochter? En welke rol speelt het adoptieverleden van de kinderen daarin?

Kinderen
januari 2004

Geadopteerd, nu zelf moeder en op zoek naar je moeder

Tijdens je zwangerschap krijg je vaak een andere band met je moeder. Maar wat als je je moeder nooit hebt gekend omdat zij je ter adoptie heeft afgestaan? Welke vragen wil je haar stellen nu je zélf moeder bent geworden. Twee geadopteerde vrouwen vertellen over de zoektocht naar hun moeder.

Money
september 2003

Onbetaalbaar! Het adopteren van een kind

Steeds meer Nederlanders adopteren een kind uit het buitenland om zo een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. De offers zijn aanzienlijk - ook financieel. Hoe werkt de adoptieprocedure?

Psychologie
juli/augustus 2003

Ik voel me een buitenstaander

Op haar vijfde hoorde Anna dat ze geadopteerd is en kreeg ze het verbod om er met anderen over te spreken. Pas toen ze zelf moeder werd, begon de serieuze zoektocht naar haar familie. 'Bij mijn geboorte was niemand blij. Integendeel.'

Yes
Week 2 2003

Inez werd geadopteerd

Ik heb het prima leven, maar toch mist er een klein stukje. Toen ze vijf maanden oud was, kwam Inez (24( vanuit Colombia naar Nederland. Ze groeide op in het oosten van het land bij haar adoptieouders. Inez woont nu sinds een halfjaar samen met haar vriend in hun eigen huis. Op http://www.adoptietrefpunt.nl  kan je het hele artikel lezen.

China Nu
Najaar 2002

Adoptie van kinderen uit China

Kleurrijke verhalen: Doordat de regels voor adoptie uit China soepeler zijn geworden, zijn er meer gezinnen in Nederland met een Chinees kind. Op internet zijn al enige tijd verslagen te lezen van opgedane ervaringen, kennelijk is de markt er nu ook rijp voor om deze ervaringen in boekvorm uit te geven.

J/M Vakblad voor ouders
september 2002

De adoptieouders

'Toen we haar vasthielden wisten we het meteen: dit is ons kind.' Dat ze vroeger twijfels over adoptie hadden, kunnen Peter en Ingrid Holla zich nu nauwelijks meer voorstellen. 'Het bijzondere is dat een kind dat geboren is in armoede een mooie toekomst kan krijgen. En de wens van de aspirant ouders gaat in vervulling. We zijn met z'n vieren zo'n hecht gezin, we zijn echt smoorverliefd op elkaar.'

Reizen
juli/augustus 2002

Een emotionele reis naar China

Na jaren van voorbereiding was het dan eindelijk zover. Het begin van onze reis die ons leven zou veranderen. Een hele bijzondere reis, want mijn man Orlando en ik vertrokken samen, om terug te keren met z'n drieën. Onze adoptiedochter van 17 maanden wachtte namelijk al enige tijd op ons in de Chinese plaats Chongqing.

Jonas Magazine
april 2002

Adoptie: een les in de liefde

Aan de ene kant van de wereld wordt een kind geboren in een onmogelijke situatie; de moeder staat haar kind af. Aan de andere kant van de wereldbol verlangt een stel intens naar een kind, maar zwanger worden lukt niet. De optelsom van deze twee feiten kan adoptie zijn: moeder of vader zijn van een kind dat al ouders heeft. Wat is de diepere betekenis daarvan? Welke levenslessen zitten er verborgen in een thema met zoveel tragiek?

Onze wereld
februari 2002

Ik was een van de eerste teruggevonden kleinkinderen

Ik ben: ‘Tatiana Sfiligoy en moeder van een dochter van een jaar. Ik woon in Buenos Aires, maar ben geboren in de stad Córdoba, op 11 juli 1973. Tatiana is de naam die mijn biologische ouders me hebben gegeven, Sfiligoy de achternaam van mijn Sloveense adoptieouders. In 1980 hebben De Grootmoeders (een organisatie die speurt naar ‘geadopteerde’ kinderen van tijdens het Videla-regime verdwenen ouders, red.) ontdekt dat ik bij hen woonde. Ik was een van de eerste kinderen die zij hebben teruggevonden. Klik hier voor de volledige tekst van het interview

Top Santé
januari 2002

In 2001... adopteerde ik kleine Mei Nin

Na zeven vergeefse IVF-pogingen kozen Tru en haar man Charles voor adoptie. Na ruim 3 jaar wachten, reisden ze in de zomer van 2001 af naar China. Daar wachtte Mei Nin.

Ouders van nu
december 2001

Soms gaat het anders

Ik gil het hele huis bij elkaar. Dat mijn lichaam dit kan, geweldig.
Hannie Boshua (34) heeft samen met haar man Johan (41) drie kinderen geadopteerd: Lutz (10), Noah (6) en Bento (1). Aan alle drie heeft ze borstvoeding gegeven.

Libelle
week 45 2001

Ze noemden ons meteen papa en mama

Eindelijk.. staat op het kaartje dat Agnes en Alfons verstuurden na thuiskomst uit Colombia met hun drie kinderen. Twee broertjes en een zusje: Ancizar van zes, Jaime van drie en Maria van 2 jaar. Ze spraken een andere taal en hadden een hele hechte band met elkaar. Vanaf de eerste ontmoeting was het raak met hun nieuwe ouders uit Twente. Klik hier voor het artikel.

J/M Vakblad voor ouders
november 2001

Hechten kan ook na de babytijd

Voor een stabiele ontwikkeling is de band tussen ouder en kind cruciaal. Eén op de drie kinderen is echter niet goed aan zijn ouders gehecht. Bij adoptiekinderen ligt dit percentage nog hoger. Daardoor loopt een kind het risico op te groeien tot een onzekere, ongelukkige volwassene. Het eerste levensjaar is hierbij bepalend, dacht men tot voor kort. En de relatie die ouders zelf met hun eigen ouders hebben, speelt eveneens een belangrijke rol. Toch blijkt een veilige hechting ook op oudere leeftijd nog opgebouwd te kunnen worden

Mobiel
oktober/november 2001

Thema: Adoptie en pleegzorg: raakvlakken en verschillen

Stichting Bureau Voorlichting Interlandelijke Adoptie (Bureau VIA), geeft voorlichting aan mensen die voor het eerst een buitenlands kind willen adopteren. Daarnaast is aan het bureau een afdeling Video Interactie Begeleiding verbonden. Dit is bedoeld als een vroegtijdige ondersteuning van adoptiegezinnen na de komst van een adoptiekind. Aan Annie Havermans, die als orthopedagoge verbonden is aan Bureau VIA, legden we een aantal vragen voor: Klik hier voor de volledige tekst van het interview

Groter Groeien
september 2001

Adoptie: 3 verhalen

De beginners (net een half jaar adoptieouder) 'We zeggen wel eens gekscherend tegen elkaar: zo mooi hadden we zelf niet kunnen maken'. Annemarie en Willem van Weelie zijn sinds een half jaar jaar de ouders van Li Na en Ning Na uit China. De meiden zijn nu 16 maanden oud.

De kenners (al 8 jaar adoptieouder) 'Als adoptieouder krijg je veel aandacht en ben je een beetje bijzonder. Dat is soms lastig, maar vaak ook juist leuk'. Wijnand en Mirella hebben drie dochters uit India geadopteerd. Anjuli (8) en Rewati (5) kwamen als baby; Damayanti (2) is een half jaar in Nederland.

De volhouders (al 13 jaar adoptieouder) 'We zijn trots op de kinderen, ze floreren. Wisten hun biologische ouders maar hoe fantastisch ze zijn geworden'. Peter en Petra Sterken hebben twee kinderen uit Colombia geadopteerd. Zoon Rik (14) kwam als dreumes van ruim een jaar, zijn zus Lonneke (10) was een baby.

Wij
juli-augustus 2001

Ik voelde met meteen moeder.

Na zes jaar kwam eindelijk het bericht waarop Griselda en Bert Noels zo lang hadden gewacht. "We hebben een zoon voor jullie." Daarna ging het snel, heel snel. Slechts een week later konden ze in een Braziliaans kindertehuis Daniël voor het eerst in hun armen sluiten.

J/M vakblad voor ouders
februari 2001

'Zelfs in het vliegtuig twijfelde ik nog'

In 1997 meldden Willemijn en Harry Melief zich aan als adoptiefouders. Twee jaar later konden ze in Brazilië liefst vier kinderen tegelijk ophalen. Van de ene dag op de andere hadden ze een compleet gezin. Slopend? 'Eigenlijk is het juist wel makkelijk, vier kinderen die ongeveer even oud zijn!'

Flair
23 januari 2001

Tweede kans kinderen

Sommige stellen besluiten op een bepaald moment in hun leven een jongetje of meisje te adopteren. Omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen of omdat ze een kind een tweede kans willen bieden. Een kans op een goed leven. Coen, Ria en Inge maakten, samen met hun partner, die keuze. Aan flair vertellen ze hun verhaal.

Kinderen
januari 2001

Schiphol, 24 september 2000
Nog even en Anneke en Rico kunnen hun adoptiekind eindelijk in hun armen sluiten...

Rico (30) en Anneke (31) Mijsen hopen al jaren op een kind. Vandaag 24 spetember 2000, gaat hun wens in vervulling. Hun acht maanden oude adoptiedochter Anneli, uit Taiwan, komt aan op Schiphol. Kinderen-redacteur Janneke Staats en fotografe Dorine van der Meer mogen erbij zijn.

Vriendin
13 december 2000

Ouders én kinderen over adoptie

Adoptie komt steeds vaker voor in Nederland. De redenen daarvoor kunnen heel verschillend zijn. Soms kunnen de toekomstige ouders zelf geen kinderen krijgen, of hopen ze een kind uit een minder kansrijk werelddeel een beter leven te kunnen bieden. Adoptiemoeders Margriet (37) en José (40) vertellen hoe zij hun adoptiekinderen uit Haïti een thuis hebben gegeven. En Karina (21) en Arianne (22) vertellen hoe het is om geadopteerd te zijn.

J/M Vakblad voor ouders
oktober 2000

'Een kindje ophalen voelt hetzelfde als een geboorte'

Veel echtparen spelen met de gedachte om een kind te adopteren. Een klein percentage haalt daadwerkelijk de eindstreep en krijgt een kind dat elders geboren is Meestal is dat in het buitenland, maar soms komt het ook voor dat een Nederlandse moeder haar kind ter adoptie afstaat. En hoewel iedere adoptiefouder zegt dat het ondenkbaar is dat biologische ouders méér van hun kinderen houden, hebben ze allemaal ervaren dat er levensgrote verschillen zijn tussen het krijgen van een biologisch of een adoptiekind. Drie ouderparen vertellen hoe hun gezinsuitbreiding tot stand kwam.